Hoe werkt het jaarklassement?
Monday, 14 January 2019 11:44

Disclaimer

Met onderstaande uitleg willen we de regels van de jaarklassering toelichten. De uitleg hieronder heeft geen regelgevende waarde! Mocht deze uitleg mogelijk anders worden geïnterpreteerd dan de regels zelf, dan bepaalt het document “Regelgeving SARK-Jaarklassering” wat er gebeurt. Zijn de regels niet duidelijk, dan bepaalt het bestuur. 

De uitleg hieronder is vereenvoudigd, de regels zijn in werkelijkheid op verschillende punten wat complexer.

Algemeen

De jaarklassering van de SARK heeft meerdere doelen:

  1. Bepalen wie de beste equipes van het kalenderjaar zijn.
  2. Bepalen welke equipes voor promotie naar een hogere klasse in aanmerking komen
  3. Individuele erkenning geven voor bovengemiddelde prestaties, voor zover die niet al in equipeverband zijn erkend

De regelgeving voor de jaarklassering is alleen van toepassing op de B-, A- en H-klasse. Elk equipe dat minimaal 3 rally’s rijdt in een van deze klassen doet mee voor de jaarklassering. Ben je fanatiek en rijd je meer dan 6 rally’s in een jaar? Dan tellen je 6 beste resultaten voor de jaarklassering.

Puntentelling

Per gereden rally krijg je punten, gebaseerd op je positie. Nummer 1 krijgt 100 punten, nummer 2 90 punten, nummer 3 83 punten, enzovoorts, zie de tabel in het officiële document. Bij grote rally’s (Nicopa, Savanne) wordt het aantal punten vermenigvuldigd met 1,5 of met 2.

Kortom: als je veel rijdt en zeker als je met grote rally’s meedoet, scoor je meer punten en eindig je hoog in het jaarklassement. Maar dat is nog wat anders dan promoveren, daarvoor moet je consistent goed rijden.

  • Voor het vaststellen van het jaarklassement (ranking), kijken we alleen naar je beste 5 rally's van het jaar. Uitzetters en narijders krijgen ook punten, op basis van hun prestaties in het vorige jaar.
  • Voor promotie of degradatie kijken we naar je beste 3 rally's van het jaar. Uitzetten en narijden telt hiervoor niet mee.. Je kunt ook als individue promoveren of degraderen, ongeacht in welke combinatie je rijdt.

 

B-klasse

De B-klasse, “beginnersklasse”, is, zoals de naam het zegt, bedoeld voor echte beginners. In deze klasse wordt gereden met een vereenvoudigde versie van het reglement. Geen “na aanhoudend rechts aanhoudend 3e weg links”. In deze klasse maak je kennis met de rallysport, we willen je (nog;-) niet ontmoedigen.

Het is niet de bedoeling dat je eeuwig in de B-klasse blijft rijden. Bij consistent goede prestaties promoveer je naar de A-klasse. De A- en H-klassen vormen samen de wedstrijdklasse, hier rijden we met het volwaardige reglement.

Je promoveert naar de A-klasse als je bent geklasseerd (minimaal 3 rally’s gereden) én je hebt consistent goed gepresteerd. D.w.z.: het totaal van je drie beste rally's is 234 punten of meer.

Ben je eenmaal naar de A-klasse gepromoveerd, dan wordt je nooit meer naar de B-klasse gedegradeerd. Je kunt immers geen beginner meer worden, net zo min als je ooit weer maagd kunt worden.


A-klasse

Welkom in de wedstrijdklasse! Je doet nu “echt” mee, je rijdt dezelfde opdrachten als de H-klasse en je kunt je prestaties dus gewoon met de die van de H-klassers vergelijken. Jawel, je gaat nu “aanhoudend aanhoudend 4e weg links na kerk” rijden. En het lijkt voor sommigen misschien wel alsof je vooral aanhoudend in de A-klasse gaat rijden. Maar dat valt echt wel mee. Het is nu tijd om de teach-outs serieus te bezoeken, rally’s opnieuw na te rijden (2x lol voor 1x inschrijfgeld!). Overweeg een rally of twee te helpen uitzetten. En voor je het weet presteer je een jaar consistent goed, je beste drie rally's scoren samen 150 punten of meer en dan ga je naar de H-klasse!

H-klasse

Welkom bij de cracks! Ja, waarschijnlijk zucht je nu: hoe ga ik ooit winnen van de Jane’s en A.W.’s van deze klasse? Geloof het of niet: ze maken ook fouten (vooral als ze het weer eens veel te ver zoeken).
De H-klasse is waar de echt regelmatige rijders belanden. Je houdt van de sport, je investeert in allerlei gadgets voor je rallyauto, je helpt regelmatig mee met uitzetten, kortom, je bent een echte H-klasser.
Maar een H-klasser ben je niet automatisch voor altijd. Als je voor je beste drie rally's van het jaar samen minder dan 120 punten haalt, degradeer je naar de A-klasse.